Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Работодатели в шок! Младите отказват да работят за 600 лв. заплата

/
/

Назначаване на работници без трудови договори, неспазване на работното време и некоректно заплащане са сред най-честите нарушения, които Инспекцията по труда констатира при проверки на търговските обекти. Това стана ясно по време на провелата се среща между работодатели, работещи и представители на дирекция „Инспекция по труда“ – Благоевград. Срещата протече при изключително нисък интерес от страна на работодателите в Банско, като в залата присъстваха едва около 15 представители на бизнеса в курорта и почти нито един работещ.  Десетки са  констатираните нарушения в Банско през изминалия зимен сезон при проверките от трудовите инспектори.  Работодателите си позволяват да наемат хора без трудови договори. Това се случва най-вече в събота и неделя, когато има най-голяма натовареност. Законодателството вече позволява наемане на работник през определени дни, така че оправданието  „той е тук само за да помогне“ вече не върши работа, затова апелираме работниците да ни сезират, обявиха от инспекцията. „Това, което устно се договаря и работодателят плаща на работника няма как да го контролираме и не е в правомощията ни”, поясни директорът на Инспекцията по труда Славянка Симитчийска. По отношение на броя констатирани нарушения през изминалия сезон в Банско нямаше готовност да отговори, но уточни, че трудовите инспектори са извършили над 2000 проверки и въз основа на констатираните нарушения са наложени  доста административни наказания, чиято стойност е между 1500 и 3000 лв.

От бизнеса на срещата отново се оплакаха, че на младите не им се работи. „Имат високи изисквания към заплащането, без да отговарят на една обикновена трудова характеристика. Нито имат необходимото образование в сектора, в който кандидатстват, нито опит за определената позиция, но в същото време не са и доволни от заплащането, което предлагаме. Масово младите хора не се съгласяват да работят за 500-600 лв.”, сподели  Светлана Цакова – миниджър на хотел в Банско, която беше сред представителите на работодателите.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Източник: struma

loading...
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest