Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Скандал на Острова! Българин, припечелващ някой лев в старчески дом, си изпати жестоко заради своя колежка

/
/

Голяма скандал, свързан с българи, гръмна на Острова. Става дума за дискриминация на българи в старчески дом. Наш сънародник е обвинен в сексуален тормоз след донос на негова колежка.

Историята започна с българин, който се е натъкнал, меко казано на брутална дискриминация от страна на негова колежка, англичанка, на работното си място, което води и до уволнението му.

Публикуваме оригиналния текст:

„Факти и хронология: работи в старчески дом като чистач, от време на време в кухнята, по заявка на мениджъра и въобще каквото му кажат. Всичко върви добре и така 3 години, качен е на таблото „наша гордост“ с поздравления за добрата работа и т.н. Тази година постъпва на работа въпросната колежка -18 г. момиче, което е лесбийка и живее с жена партньор.

Това уточнение е важно, първо защото след като някой официално е заявил своята сексуална ориентация, дори и друг да има сексуални мераци едва ли ще тръгне да я сваля. Нашият сънародник е 40+, много свестен и отговорен човек със здраво семейство и дете, знае как да поддържа професионални отношения и граници.

Проблемът: почивка, всички работещи в смяната излизат на по цигара в двора и 5 минуни чат, където той споменава, че би било добре за екипа да излезе на по кафе цялата група някой ден, като веднага уточнявам, че това са от онези празни приказки, където никога никой няма сериозно да го направи, смеят се, майтапят се и толкова. Не са споменавани конкретни имена от сорта „Аз и ти на кафе сами“, не са искани лични телефони или контакти, нищо подобно.

След което всеки си продължава работата. Хубавото е, че има свидетел българин, който работи там и е присъствал на тази случка, готов да потвърди. След това нашият човек чисти коридора, а колежката идва насреща му бутайки старец в инвалидна количка да го докара към дневната и понеже коридора е тесен, сънародника ни прави място и се отмества тя да мине.

Обаче колежката му залитнала, почнала да се олюлява, загубила баланс /може да е била под въздействия на някакви субстанции, тука ги знаем какво пушат/ и аха да падне. Нашият, като всеки нормален човек, прихванал или подпрял колежката, за да предотврати падане на нея и на резидента в количката и до тук нищо. На другия ден, когато той отива на работа мениджърката го вика отвън и му връчва писмо, в което пише, че му терминират договора за работа с една седмица предизвестие, да си върви, щели да му платят часовете, но да не идва повече. Сменят кода за достъп на вратата и му казват да напусне незабавно, защото колежката се е оплакала за сексуален тормоз, че той искал личния телефон да излиза с нея и я бил опипвал по коридорите.

Това не е вярно, всички присъствали на въпросната 5-минутка са готови да напишат писмени показания в негова подкрепа. Нашият сънародник изпада в шок от чутото, казал е, че това не е вярно, мениджърката му казва да си върви и щели да се съберат на брифинг, но в последствие му пращат на домашния адрес още 3 еднакви писма-уведомления, че той вече не работи там, брифинг няма да има.

Никой не го пита какво се е случило, няма жалба срещу него, официално пълна изолация и игнориране, с половин уста мениджърката споменала, че при собственика на старческия дом дошла майката на колежката и казала колко разстроена била дъщерята и да махат този българин, иначе тя нямало да идва повече на работа.

Съответно махат „този българин“ без да му се даде изобщо думата, брутално и арогантно. Човека така навътре ги взима нещата, че му прилошава, отива при личния лекар, който му предписва диазепам за стреса и парацетамол за главоболието, дава му болничен за една седмица с официален медицински сертификат. Сънародника ни отива в старческия дом след прегледа при джипи-то, за да остави болничния и бива третиран като парцал и престъпник, осъден без съд, не го допускат в сградата и постоянно са му повтаряли да си върви, взели му болничния и толкова, без коментар.

Прибира се човека в къщи, решил, че стреса му идва в повече и си изпил хапчетата, легнал си и привечер му става още по-лошо, почва да повръща, световъртеж, а той сам с детето си, което е непълнолетно. Обадили са се на спешното и пристига линейка, закарват го в болницата в спешното и го закачват на система, за да го изследват, където остава около 12 часа до другия ден, след като е стабилизиран го изписват. Бил е посетен от най-различни организации и е разпитван от тях, че дори и от социалните за закрила на детето.

Както и да е, всички от българската общност тук сме много загрижени за това семейство и случилото се. Днес нашият човек е ходил до Citizens Advice, където английски служител му обяснил, че няма никакви права и закона позволява собственика да го уволни както и когато си поиска, бегло казва, че може да се говори за дискриминация, но фокуса на дискусията се измества към това, че нищо не можел да направи. Съветника от бюрото написал писмо до собственика, но е по-скоро като служебно обяснение, че българина не е съгласен, че е уволнен, с информативен характер, от който нищо няма да последва като резултат, даже ми направи впечатление, че е нещо като извинение за лошия му английски и как не го били разбрали правилно.

Има ли адвокат по дискриминационни проблеми в групата? Много моля, заинтересованите да оставят като коментар служебни координати, ако прецените, че можете да помогнете, тъй като на лични съобщения има филтри и не ги получавам винаги.

 

Какви са шансовете, сънародника ни да заведе дело за нанесени морални щети като обида, уронване на авторитета, репутацията и самоуважението, причинени здравословни проблеми от стреса, нарушени права и дискриминативно отношение към него, вземане на решение срещу него без да му поискат обяснение и без да му предоставят такова, като основание за уволнение, пропуснати ползи? Другата посока е дело срещу колежката му за клевета, лъжа и дискриминация“.

Бел,ред. Материалът е публикуван от позната на пострадалия, уточняват от novini.london, от където тръгна информацията.

Източник: Блиц

loading...
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest