Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Тони Блеър за войната в Ирак: За всичко това съжалявам, скърбя и се извинявам повече, отколкото можете да си представите

/
/

Припомняме извинението от 2015г. на Тони Блеър за войната в Ирак, по повод днешните обвинения на Тереза Мей към Русия и солидарното изгонване на руски дипломати от редица европейски страни. Блеър се извини 12 г. след изфабрикуването на „доказателства“ за химическото оръжие на Саддам Хюсеин, с които САЩ и Великобритания оправдаха нахлуването си в Ирак. „За всичко това съжалявам, скърбя и се извинявам повече, отколкото можете да си представите“, заяви преди три години Тони Блеър.

Тони Блеър заяви, че съжалява за войната в Ирак и призна, че нахлуването на американските войски и техните съюзници през 2003 г. е една от основните причини за появата и възхода на Ислямска държава. Бившият британски премиер призна, че има връзка между свалянето на Садам и появата на Ислямска държава
 Блеър направи драматичното признание по време на телевизионно интервю за Си Ен Ен, в което призна, че решението, взето от него и Джордж Буш за отстраняването на Садам Хюсеин е довело „ада“ в Ирак.

 

Извънредното признание от страна на бившия премиер идва след 12 години, в която той отказваше да се извини за участието на Великобритания в конфликта.

По време на интервюто бившият лидер на Лейбъристката партия, който бе начело на правителството от 1997 до 2007 г. многократно заявява, че съжалява за поведението си и дори коментира твърденията, че нахлуването в Ирак е било военно „престъпление“ – докато отказва да признае, че самият той е извършил такова.

 

„Разузнавателните оценки, направени, когато тръгвахме на война, се оказаха погрешни. Последиците се оказаха по-неприятни, продължителни и кървави, отколкото някога сме си представяли“, заяви Блеър пред репортери в отговор на острите критики, отправени срещу него в доклада на комисията, разследваща участието на Великобритания във войната в Ирак.

 

„За всичко това съжалявам, скърбя и се извинявам повече, отколкото можете да си представите“, каза той.

 

В отговор на въпрос дали нахлуването в Ирак е „основната причина за появата на екстремистката групировка“, която си е поставила за цел създаването на ислямски халифат в Близкия изток и в момента контролира големи части от Ирак и Сирия, Блеър отговори: „Мисля, че има елементи на истина. Разбира се, не може да се каже, че тези, които свалиха Садам Хюсеин през 2003 г., не са отговорни за ситуацията през 2015-а.

Източник: glasove.com

loading...
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest