Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Лозичката на 3000 г. край Татул роди, направиха и вино – червено, лековито

/
/

Какво вино е пиел Орфей и древните траки? Отговор на въпроса даде бизнесменът от Варна Атанас Карагеоргиев.

Досетливият предприемач има 5 декара лозе, създадено от калеми, взети от древната лоза, която бе открита през 2005 г. в подножието на тракийската скална гробница край село Татул, Момчилградско, съобщава в. „Преса“.

През същата година директорът на Историческия музей в Кърджали Павел Петков изпрати за изследване резници, а после и грозде от същата лоза в три института – в Калифорния, в Агробиоинститута към Селскостопанската академия и в Института по лозата и виното в Плевен. Анализите на научните работници доказаха безспорно, че лозата е аборигенен културен сорт, който е на 3000 години. Петков пръв откри античната лозичка, увила се в дъб, който била отрупана с чепки грозде.

Бизнесменът Карагеоргиев засажда лозе от този сорт край село Белоградец, Варненско и вече втора година произвежда вино от гроздето.

То е гъсто, тъмночервено с лек гранатов оттенък и има уникален вкус, който донякъде наподобява този на виното от Каберне фран. Еликсирът е изследван също, а данните за него показват, че е богат на антиоксиданти и е лековит за хора, изтощени от заболяване, а също и от работа.

Виното не може да се опита от всеки, тъй като е в малки количества. Бизнесменът лозар подарява бутилки само на приятели и все още не обсъжда идеята за промишлено производство, въпреки че ежегодно разширява лозето си.

В Германия се правят опити за присаждане на древния сорт върху различни подложки, за да се намери най-добрият вариант и да започне промишленото му отглеждане.

Павел Петков, музей в Кърджали

Директорът на музея Павел Петков (вдясно) е засадил асмички в двора

Директорът на музея Павел Петков е кръстил сорта още при откриването на лозата край Татул „Сълзите на Орфей“.

Лозарите в Кърджали, които също пробват да отглеждат аборигенния сорт твърдят, че той е устойчив на много от най-опасните болести по лозата, не го нападат и вредители. Освен това може би е устойчив и на филоксера, което означава, че може да се засажда директно в земята, вместо върху подложки.

Само през изминалата есен музейният директор Петков е изпълнил над 100 заявки и е изпратил по куриер вкоренени лозички от „Сълзите на Орфей“. Две от заявките били за Холандия, където също искат да пробват дали тракийските лозя могат да виреят при техни условия. Праеди 5 години той подари разсад от лозичката и на председателя на правната комисия в Европейския парламент Жан Боайе, който редовно му се обажда, за да докладва състоянието на растението. В двора на музея в Кърджали също са засадени калеми вече има прихванати асмички, които са в добро състояние. „Сложихме за вкореняване десетки резници и можем да изпратим от тях на любителите, които искат да отглеждат древния сорт“, поясни Павел Петков.

След откриването на лозата от тракийско време, в Кърджалийско се разгоря истинска търсаческа страст за откриване и на други древни лози. До момента обаче изследванията сочат, че находките са диви сортове.

В момента обаче се правят изследвания върху друга лоза, която е открита в подножието на Перперикон. Нейното грозде прилича на татулското, но е с по-светлочервен цвят, съобщават от Историческия музей в Кърджали. Резултатите още се чакат.

Източник: agroplovdiv

loading...
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest