Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Поклон пред ВСИЧКИ българи в чужбина! Вие спасявате всички. Сега обявиха, че парите ви са в

/
/

Близо 813 млн. евро са пратили сънародниците ни зад граница на роднините си в България от началото на 2017 до края на ноември. Справка направена от Investor.bg в информационните масиви на Българска народна банка показва, че спрямо същия период на 2016 парите са с 12 млн. евро повече.

За сравнение, от януари до ноември в българската икономика са влезли чуждестранни инвестиции в размер на 883,7 млн. евро, което е с 2,4 на сто по-малко, отколкото за 11-те месеца на 2016. Данните на БНБ са предварителни, уточнява изданието.

От там посочват, че подобни числа изглеждат обезпокоително на фона на прогнозите на финансовото министерство, заложени в доклада към Бюджет 2018. Според държавните финансисти притокът на преки чуждестранни инвестиции ще продължи постепенно да се възстановява, като размерът на им ще възлиза на около 4,3 на сто от БВП средногодишно за прогнозния период до 2020.

В периода 2018 – 2020 БВП се очаква да нараства номинално с по около 4,5 млрд. лв., докато реалният растеж се движи в границите на 3,1 – 3,2 процента. На фона на прогнозата за растежа на Европейската икономика от 1,8 – 1,9 на сто за същия период, икономиката на България има значително по-добри перспективи. Прогнозираното ускоряване на растежа на инвестициите ще повиши приноса на капиталовите запаси за потенциалния растеж, коментират от Министерство на финансите.

Изданието отбелязва, че парите, които идват от българите, работещи в чужбина, всъщност са доста повече от отчитаната от БНБ статистика, тъй като в нея не се включват донесените пари в брой, а освен това БНБ отчита само преводите над 2 500 евро.

Голяма част от този паричен поток отива за покриване на текущи разходи, здравеопазване, образование и погасяване на заеми.

Миналата година най-много парични преводи от емигранти е имало през месец май – 88 млн., евро, а най-малко през ноември, когато гастербайтерите са изпратили 62 млн. евро.

Обезпокоителното е, че тези средства рядко се насочват към бизнес начинания и просто попълват дупките в семейните бюджети Освен това те правят „лоша услуга“ на много хора да търсят по-добра професионална реализация, коментира медията.

Подобен двигател на икономиката не може да бъде устойчив предвид международната обстановка, казват експертите и посочват, че за да расте икономиката, тя има нужда от сигурност и нов бизнес, а не само от силно, изкуствено напомпано вътрешно потребление.

loading...
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest