Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Д-р Вергиния Николова: Не преяждайте по Коледа и Нова година! Опасно е!

/
/

Всяка година стотици хора търсят помощ от спешните центрове в страната заради прекалена консумация на храна и алкохол в празничните дни около Коледа и Нова година. Оказва се, че от приетите в токсикологичните отделения преобладават тези с хранителни натравяния, а не препилите с алкохол.

“След постната вечеря на Бъдни вечер трябва да се внимава с консумацията на различни храни в прекомерни количества. Най-голяма е опасността за хората, които са спазвали 40-дневен пост, тъй като храносмилателната система е била в състояние на покой. На празничните трапези трябва да се храним бавно и да не се стремим да опитаме от всичко на масата. Така се избягва рискът от тежест в корема и пренатоварване на стомаха. За неутрализиране на ефекта от спиртните напитки трябва да се приемат много течности и витамини. Все пак не бива да се забравя, че смисълът на Коледа не е в храната. Идват и други празници и за да не ги посрещаме в болница, храненето и пиенето трябва да бъдат в разумни количества”, обяснява за читателите на в. “Доктор” винаги усмихнатата и лъчезарна, с докторска дисертация в областта на имуно-фармакологията д-р Вергиния Николова.

– Д-р Николова, на Бъдни вечер приключват коледните пости и ни чакат дълги празнични дни с богато отрупани с храна маси. Има ли риск за храносмилателната ни система?
– За човек в зряла възраст и с добър здравен статус няма никакъв риск от малко повече храна и алкохол. Трябва обаче да се спазват препоръките да не се нахвърляме върху всичко на масата, изведнъж и по много. Ако на Бъдни вечер или на Коледа поставим организма си в режим на свръхработа, може да възникне здравословен проблем – гастрит, ентерит или колит. Всички органи на храносмилателната система се намират в една рефлекторна връзка и ако имаме проблем в един от тези органи  – стомах, черва, задстомашна жлеза, жлъчка – можем да получим реакция и при останалите. Затова хапвайте по малко, опитайте от всичко, но в никакъв случай не преяждайте, ако искате да сте здрави по Коледа и Нова година. Пренапълването на храносмилателния тракт се усеща като тежест и болка известно време след преяждането, което е твърде опасно за здравето.

– Кой хранителен продукт е най-добър за 2-3 разтоварващи дни след Коледа например?
– За разтоварване използвайте нискомаслени млечни храни като изварата, която е храна лекарство и съдържа необходимата за организма сяра. Изварата е прекрасен млечен продукт, който има детокс ефект. Сутрин може да започнете с мюсли и кисело мляко, добавете и лъжица извара. По-късно настържете една ябълка и добавете към нея пак лъжица извара. Консумирайте и пресни цитрусови плодове. Направете си супа от зеленчуци, яжте повече риба.

– С какво можем да пречистим организма си след празниците?
– Следпразничното пречистване на организма е задължително. Ако не всеки, то поне повечето от нас се нуждаят от пречистване на организма след вкусотиите, на които не сме успели да устоим по време на празниците. С това пречистване на организма освен че ще го освободим от токсините и мазнините, изхвърляйки ги навън, ще повишим и имунитета си – нещо, което ще ни е от огромна полза на прага на предстоящата грипна вълна.
За целта е необходимо да си направим напитка в домашни условия, която съдържа сока на един лимон, 10 ментови листа, 1 настъргана краставица и 2 л вода. Всички продукти се поставят в голям стъклен съд, объркват се и се оставят да престоят два-три часа. След това вълшебната напитка, която ще ни помогне да се отървем от токсините и мазнините, които сме натрупали в организма си, и ще повиши имунитета ни, е готова за прием. От нея се пие по две водни чаши на ден. Добре е да приемаме от тази напитка в продължение на 15 дни, за да пречистим добре организма си.

– Колко важна е ябълката за изхвърляне на токсините от организма?
– Диетичните дни, в които се ядат само ябълки, са полезни, както и да се хапва по една всяка сутрин. Освен че съдържа голямо количество витамин С, микро- и макроелементи, в ябълката има пектин, а той изхвърля от организма токсините, които сме натрупали. Той изхвърля и тежките метали, и химичните съединения от лекарствата, които много хора пият за различните си заболявания.
Тези, които хапват по една ябълка на ден, намаляват опасността от инфаркт и инсулт с над 60%. За да се предпазим от рак, включително такъв и на стомаха, всеки ден трябва да ядем по около 400 г плодове и зеленчуци с високо съдържание на витамин А, витамин С, Е. Те пазят младостта и са противоракови натурални средства.
Ако обичаме да си хапваме повечко, можем да прекаляваме само с количеството на плодовете и зеленчуците. Те няма да ни направят по-пълни или пък да ни разболеят. Основно правило е обаче да дъвчем много добре, дълго и продължително. Тогава ще бъдем сити, защото самото дъвчене дава чувство на ситост, храната се приема по-добре и нямаме проблеми със стомаха. А по този начин и по-дълго се наслаждаваме на вкуса на яденето, без да поемаме големи количества.

– С кое природно средство можем да спрем киселините в стомаха си, които често ни навестяват след богати трапези?
– За да спрем киселините в стомаха и за всякакви стомашни проблеми верен приятел ни е картофът, но изяден печен и заедно с обвивката си, защото има антикарцерогенен ефект. Въобще, за да имат червата ни нормална перисталтика, е необходимо да консумираме 30-35 г влакнини или целулоза. Няма по-груба и по-добра за стомаха целулоза от зелето, независимо дали е прясно или кисело. Подобен ефект има и морковът, който трябва да се яде пресен. Освен целулоза, която пречиства организма, един морков съдържа витамин А и С, който да ни стигне за 4 дни. След като се настърже на ситно, е добре да се залее с малко зехтин, който съдържа омега-3 и омега-6 киселини. И накрая върху моркова се изцежда половин лимон. Ако човек има проблем с холестерола и всеки ден яде по паничка моркови, след 25-30 дни лошият холестерол просто ще изчезне. Освен това пречистваме организма и го предпазваме от онкологични заболявания на храносмилателната система.
Ако имате кървящи хемороиди, получени по празниците от съчетаването на люто, солено, кисело, тлъсто, яжте всяка сутрин по едно яйце и след 4-5 дни кръвотечението спира. Добре е лечението да продължи двайсетина дни, ако нямате някакви други противопоказания да не приемате яйца.

– В активния сезон на настинките и грипа сме. Как можем да се предпазим?
– Колкото и да не ни се иска, навън температурите паднаха до тези, които поддържат нашите хладилници, което е логичното обяснение за възможността лесно да се окажем намръзнали. Всяка наша грешка в облеклото се заплаща с простуда или настинка. Само с преметнат шал около врата и шапка, топли обувки и яке с плътен хастар можем да ходим пеша и да чакаме градския транспорт, сутрин и особено вечер. Вирусите са  непрекъснато около нас, но когато сме във физически и психически комфорт, не се разболяваме. За превенцията няма еднозначен отговор, но в основата й стои поддържане на добра имунна защита, а това се постига чрез пълноценно хранене, закаляване, спортуване и положително мислене.

– През зимния сезон, а и още преди него, по телевизията започват да се рекламират различни медикаменти без рецепта, които ни внушават колко е лесно да се справим с парещото гърло, кашлицата и температурата сами у дома. Какви рискове крие самолечението с тях?
– Лекарствата, които се продават в аптеките без рецепта, не случайно са с този режим на отпускане, т.е. с тях човек може да се самолекува. Също така може да бъдат попитани за съвет фармацевтите, работещи в аптеките, какво да си вземете за гърло, за хрема или за сваляне на температура и главоболие, ако не искате да се водите само от рекламите. Рискове от това да се самолекува човек при оплаквания в първите дни от запушен нос или дращещо гърло, няма.
Ако обаче симптомите не отминат т.е. самолечението не е било успешно, не се чувствате по-добре, а вече минават 3-4 дни, трябва да се потърси лекар.

– Какво да правим при първи признаци на простуда, грип или вирусна инфекция?
– Да се приберем на топло у дома. Да си приготвим топъл билков  чай. Да си направим топла вана на краката с морска сол. Изключително добре въздействат парна баня, сауна или вана с лавандула, но след това човек трябва да се завие на топло и да почива. Помага инхалация над вряща вода със сода бикарбонат или гаргара с една чаша топла вода, в която е разтворена  половин лъжичка сода. Към храната е добре да се добави хрян, горчица, суров чесън или суров кромид лук заради фитонцидите в тях, които имат противовирусен ефект. Ако нямате таблетки за смучене, можете да  облекчите сухото гърло със смучене на костилка от маслина.

– Какви домашни отвари можем да си приготвяме, ако не искаме да се разболеем? Едни казват да пием повече чай, други да хапваме по лъжичка-две мед, трети – да добавяме няколко скилидки чесън към вечерята…
– Всичките тези предложения са изпитани средства от народната традиция. При първи симптоми с температура, за да стопирате разболяването чрез бързо изпотяване, си пригответе чай от липа, към който е добавен сок от половин лимон и една лъжица мед. Изпийте наведнъж половин чаша от поохладения чай. Срещу хрема може да се поставят в ноздрите тампончета, напоени в меден разтвор.

– Пилешката супа наистина ли лекува настинка?
– Чиния с топла пилешка супа може наистина да се окаже най-доброто лекарство срещу настинките през зимния сезон. Резултатите от изследване на американски учени сочат, че пилешката супа е отлична срещу простуда, тъй като съдържа противовъзпалителни съединения, които облекчават симптомите при инфекция на горните дихателни пътища. А ароматът и топлината на пилешката супа заедно с подправките в нея помагат за отпушване на носа. Оказва се, че бабешката рецепта за лечение на настинка с пилешка супа вече не е само мит, а научен факт. Пилешката супа не само хидратира, но и подхранва тялото с фибри, витамини, минерали и антиоксиданти.

Люба МОМЧИЛОВА

Източник: zdrave

loading...
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest